Druge povezave:

 twitter instagram facebook-icon googleplus_256_square_redyoutube-icon

pisali_plakat
2007/08 | PISALI SO NA ČELA STEN (Šodr teater)

Prvi avtorski projekt ŠODR teatra. Naslov predstave je verz, vzet iz pesmi Tomaža Pengova, Potovanje nespečih. Pisali so na čela sten obravnava umetnost študentov uporne slovenske generacije 1968 – 1971. Poezija (Milan Jesih, Iztok Geister – Plamen, Tomaž Šalamon, Milan Dekleva…) in živa glasba v izvedbi ljubljanske rock grupe Balot. Na premierni uprizoritvi je gostoval Tomaž Pengov.

Celotno dogajanje na odru spremlja projekcija, dokumentarec, sestavljen iz originalnih posnetkov študentskih uporov v ljubljanskih študentskih naseljih (1968) in študentske zasede Aškrčeve (1971). Prikazuje tudi intervjuje z akterji takratnih družbenih in kulturnih vrenj, Tomažem Pengovom, Milanom Deklevo in Mirom Rosensteinom, posnete posebej za potrebe eventa. Vse našteto se prepleta, gledalec pa dobi vpogled v delovanje generacije, ki je, s kitarami in popisanimi listi papirja, stala na okopih človekove svobode. Gledalec je tako priča dogodkom, ki so začeli rušiti zidove, predvsem tiste v glavah.

Na koncu pa se lahko vpraša tudi o njegovih lastnih zidovih. So podrti? In zidovi današnje družbe? In zakaj je minilo skoraj štirideset let, svobodomiselne ideje pa še vedno niso uresničene.
In zakaj je do tega še… daleč.

PISALI SO NA ČELA STEN
umetnost slovenske uporniške generacije
1965 - 1975

glasba / BALOT

oblikovanje luči / MARIO ČURKOVIĆ

oblikovanje plakata / MATEJ NOLDA

produkcija / ŠODR teater